
Interview Gian Ernes Consumentengids 2007
Gian Ernes (36) is schilder-ondernemer en voorzitter van de stichting AF-Erkenningsregelingen. Hij is de derde generatie uit een Limburgs schildersgeslacht.
Ernes heeft een klein bedrijf in Heerlen met vijf medewerkers. Negentig procent van het werk bestaat uit onderhoud, vooral bij particulieren.
Kader
De Consumentenbond en schilderwerk
De Consumentenbond heeft sinds 1995 een overeenkomst met de Stichting AF-Erkenningsregeling. Samen met deze stichting en met de Vereniging Eigen Huis zijn destijds algemene consumentenvoorwaarden (leveringsvoorwaarden) opgesteld. Bij deze stichting zijn ca. 1500 erkende bedrijven aangesloten.
De Stichting AF-erkenningsregeling is in het leven geroepen door FOSAG, de ondernemersorganisatie schilders-, onderhouds-, metaalconserverings- en glasbranche. Dat besluit werd genomen toen de vestigingseisen door de overheid werden versoepeld en iedereen zomaar een schilders- en onderhoudsbedrijf kon beginnen.
Elke drie jaar worden de deelnemende bedrijven onderworpen aan een controle door inspecteurs van het Verfadviescentrum. Deze keuren de kwaliteit van de geleverde diensten. Via de quickscan op bais van het INK model worden ook de overige aspecten van de bedrijfsvoering belicht. Wie, tot twee maal toe, niet aan de eisen voor de geleverde diensten (eindproduct) voldoet, wordt als deelnemer geroyeerd.
De Stichting AF-Erkenningsregeling kent een volledige nakomingsgarantie. Dat betekent dat in alle gevallen klachten over de geleverde dienst worden opgelost door de stichting. Van de Stichting AF-Erkenningsregeling maken ook erkende behang- en glaszetbedrijven deel uit.
Interview
Meesterschilder Gian Ernes:
"Kwaliteit schilderwerk staat of valt bij voorbehandeling"
"Schilderwerk heeft letterlijk glans door de voorbehandeling. Niet door de kwaliteit van de verf. Ten onrechte denken mensen dat het wel mooi wordt als de verf maar goed is. Vaak horen wij bij het werk: jongens, het schiet maar niet op. Wanneer gaan jullie eindelijk eens schilderen? De meeste tijd zit echter in de voorbehandeling. Tachtig procent van het werk bestaat uit arbeidsloon. Zou je daarop bezuinigen, dan boet je in op de kwaliteit van het uiteindelijke werk. Vanwege de kosten proberen veel particulieren het werk zelf te doen. Maar eigenlijk hebben ze er een hekel aan. Niet zozeer aan het schilderen, maar vooral aan die voorbehandeling. Die zijn namelijk het meest arbeidsintensief. Mensen besteden soms hun hele zomervakantie aan dit onderhoud. Als het niet helemaal goed gebeurt, kun je het jaar erop weer aan de slag. Terwijl een vakman kan garanderen dat je tussen 3 en 6 jaar geen zorgen hebt. Voor veel mensen is een huis de grootste investering in hun leven. Als je je bezit professioneel laat onderhouden, dan behoudt het zijn waarde of brengt het zelfs meer op. Met een auto gaan de meeste mensen wél naar een vakgarage voor het onderhoud."
Gevaarlijke capriolen
Gian Ernes ziet soms meewarig hoe particulieren worstelen met klussen aan hun huis: "Dat begint al met een gammele ladder. Of ik zie gevaarlijke capriolen die wij niet zouden mogen uithalen. Vaak zie ik dat men verkeerde kwasten gebruikt voor het aangeschafte type verf. Er wordt gemorst op glas of metselwerk. Ik bedoel het niet flauw, maar het is nu eenmaal een vak apart. Als je door een doe-het-zelfzaak loopt, duizelt het je al voor de ogen. Zo gigantisch is het assortiment verfsoorten. Hoeveel heb je nodig, welke is geschikt, welke kwast of roller hoort daarbij? Dan heb ik het nog niet eens over de voorbehandeling. Dan heb je eerst kennis nodig van de ondergrond. Wat is het voor hout, wat zit er op, wat is de kwaliteit van de huidige lagen en hoe is het met het hout gesteld. Zitten er mogelijk haarscheurtjes in waardoor er beginnende houtrot is? Hoe zijn de aansluitingen van de houten delen? Wij doen altijd eerst een onderzoek naar de kwaliteit van de liggende delen, die het meest gevoelig zijn voor weersinvloeden. Zo krijgen we antwoord op de vraag of de bestaande verflagen nog voldoende elasticiteit hebben, of diep of licht schuren volstaat of dat alle oude lagen er tot op het hout afmoeten."
Dat de voorzitter van de erkende schilders een pleidooi houdt voor het werk van de vakman, ligt voor de hand. Maar is hij dan niet bereid wat vaktips te geven voor de klussers die het serieus willen aanpakken? Of is er een samenwerking mogelijk: de klusser doet het tijdrovende en dus dure voorwerk en de vakman komt afschilderen. Andersom misschien? Hij het voorwerk en u het leuke schilderwerk? Gian Ernes glimlacht. "Ik zou nooit de kwaliteit van mijn schilderwerk kunnen garanderen als ik niet weet hoe goed de klant de voorbehandeling heeft gedaan. Andersom is geen belemmering, maar het lijkt me niet zinnig. Als 60 procent van het werk al tegen betaling is gedaan, dan ga je op die laatste 40 procent toch niet bezuinigen?" Maar een aantal vaktips wil Ernes wel kwijt aan degenen die het buitenschilderwerk zelf willen aanpakken (zie het kader Tips van de vakman).
Afbijten of afbranden
Stel dat het schilderwerk door de loop der jaren zo is verweerd of dat de lagen zo duimendik op het hout liggen dat alles eraf moet. Adviseert Gian Ernes dan afbranden of afbijten? "Uit oogpunt van veiligheid adviseer ik afbijtmiddel, ook al heeft dat een aantal nadelen. Het is intensief werk en het middel kan irriteren. Vooral binnenshuis kunnen sommige middelen ongezond zijn als je de dampen die vrijkomen inademt. Handschoenen en adembescherming zijn zeer aan te bevelen. Afbranden vereist vakmanschap. Op plekken waar het hout aanbrandt, zal de verf later weer minder goed hechten. Het gebeurt ook dat mensen hun huis in de brand steken. In een kier naast het kozijn of onder een dorpel kan oud, verpulverd hout gaan smeulen en later vlam vatten. Wij blijven dan ook altijd nog een half uur na het werk om te controleren of er niets is misgegaan", vertelt hij.
"Maar voordat je rigoureus te werk gaat en alles eraf haalt", benadrukt Gian Ernes, "vergewis je ervan of het wel nodig is. Misschien is de ondergrond nog goed genoeg en kun je daarvan met licht opschuren een gladde onderlaag maken voor een nieuwe glanslaag.